НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Останні новини

Botanichniy sad embemaІсторія відкриття та інтродукції великої кількості видів, різновидів та природних гібридів рододендронів була започаткована у XVII ст. внаслідок численних ботанічних експедицій відомих ботаніків та колекціонерів, що досліджували та описували флору гірських районів Китаю, Індії, Бірми, Гімалаїв тощо. Це стало поштовхом для масової селекції цих високодекоративних рослин і нині створено понад 10 тисяч гібридів і культиварів рододендронів, що широко використовуються в озелененні.


 

В Україні вперше почали вирощувати рододендрон жовтий ще у 20-х роках XIX ст. на одній із дач у Пущі Водиці та у Ботанічному саду Київського університету. Однак пізніше найімовірніше ці рослини випали із колекції Бот. саду, оскільки у матеріалах інвентаризації за 1948 р. цей вид не був зазначений. Надалі роботи з інтродукції рододендронів були відновлені співробітниками Ботанічного саду і вже у 1971 р. культивувалося 12 видів цього роду.

Планомірною роботою по створенню колекції рододендронів у Ботанічному саду впродовж 40 років займався Зарубенко А.У. і нині колекція, куратором якої є пров. біолог Кондратюк-Стоян В.Г., нараховує понад 170 видів, різновидів, гібридів та культиварів рододендронів різного географічного походження, що ростуть у відкритому ґрунті на ділянці деревних реліктів та у парковій частині саду. Чимало видів було інтродуковано з природних місцезростань, однак колекцію щороку збільшували шляхом вирощування нових таксонів з насіння, одержаного із закордонних ботанічних садів, дендропарків та арборетумів. У колекції зібрані види рододендронів з Китаю, Японських островів, Північно-Східної Азії, Гімалаїв, Європи та Північної Америки. Особливо цінними є раритетні види, зокрема і аборигенні види флори України – рододендрон жовтий (реліктовий вид з Центрального Полісся) і рододендрон східнокарпатський (миртолистий), що занесений до Червоної книги України, а рослинні угруповання, які він утворює – до Зеленої книги України.

Рододендрони у Ботанічному саду ім. акад. О.В. Фоміна найрізноманітніші за типом і забарвленням квітки, за формою і висотою куща, є листопадні і вічнозелені види. У квітні закінчується цвітіння ранньовесняних видів (на фото), а вже незабаром ми зможемо спостерігати за рододендронами пізньовесняного та літнього періодів цвітіння.

 



Відділ еколого-освітньої роботи
Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна

Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader