НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Останні новини

titulНайвідомішою та найчисельнішою колекцією представників роду Магнолія у нашій країні є колекція дендрарію Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна. В Україні Magnolia macrophylla Michx. (магнолія великолисткова) у генеративному стані є лише у нашому Ботанічному саду.

Це досить рідкісна магнолія із невеликими природними локалітетами у субтропічних лісах Північної Америки – від Кентуккі до Флориди і на захід до Арканзасу. Це листопадне дерево до 18 м заввишки із шатроподібною кроною і стовбуром 50-60 см у діаметрі попелястого кольору. Листки шкірясті, оберненояйцеподібні від 50 до 100 см завдовжки. Екологічна приуроченість – широколистяні та змішані ліси, в долинах та на схилах біля гірських річок із поживними ґрунтами, що захищені від вітру та протягів.

У колекції ця рослина з 2009 року. Дерево заввишки 3 м, із кроною 3 м у діаметрі. В умовах культури у нашому Ботанічному саду листок досягає 75 см завдовжки. Квіти кремово-білі, чашоподібні (в бутоні – бокалоподібні), ароматні – 25-35 см у діаметрі. Це одні із найбільших квіток серед листопадних магнолій Світу. Цвітіння відбувається з другої декади червня і до середини липня, загалом, близько 40 днів. Плоди достигають у жовтні. Плід – округло-яйцеподібний, рожевий, збірна багатолистянка, від 8 до 12 см завдовжки. Рослина добре адаптувалася до умов культури, утворює визріле насіння, з якого ми вирощуємо сіянці.

Куратор колекції
Р.М. Палагеча, к.б.н., ст.н.сп.

 

 

Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader