НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Останні новини

Botanichniy sad embemaУ 2019 році виповнюється 110 років Київському Зоопарку, який з 1909–1914 рр. було розміщено на території Ботанічному саду Київського університету (Ботанічний сад ім. акад. О.В. Фоміна)

У 1907 році було створено Київське Товариство любителів природи. Ініціатором створення цієї громадської організації виступив професор кафедри судової медицини Університету Св. Володимира М.О. Оболонський, навколо якого об'єдналися професори Університету, Київського політехнічного інституту, викладачі природничих наук інших навчальних закладів, громадські діячі, любителі природи.

Навесні 1909 року правління Університету Св. Володимира дозволило Товариству любителів природи тимчасово розмістити у нижній частині університетського ботанічного саду звіринець, що належав Товариству і де утримувалося 17 видів ссавців і птахів. На відведеній території роботи розгорнулися досить активно і плідно. Вже наприкінці 1910 року у зоологічному саду нараховувалося 115 видів хребетних тварин загальною кількістю 398 екземплярів, зокрема були кавказькі тури, гірські яки, верблюди, антилопи-джейрани, косулі та олені, сибірський козел, дикі свині, вовки, комишеві коти, рисі, зайці-русаки, також були плазуни, а з птахів велика серія сипів та стерв'ятників, гірський беркут тощо. Тому правлінням Університету було прийнято рішення про збільшення майже у два рази відведеної зоосаду ділянки та ухвалено дозвіл влаштувати звіринець і у верхній частині саду. Для ведмедів було облаштовано велику клітку з трьома соснами і купальнею, де тварини перебували впродовж дня на деревах, у воді або на піску. Поряд влаштували велику загородь для диких свиней, косуль та оленів, клітки для вовків. Середину між клітками займали великий квітник та красивий грот з лавками для відвідувачів, а навпроти нього залишався майданчик під майбутній басейн для лебедів.

У 1911 році в зоосаду нараховувалося 132 види тварин загальною кількістю 478 екземплярів. Правління Університету розпорядилося, щоб городові, які наглядали за порядком у ботанічному саду, здійснювали нагляд і за звіринцем. Одночасно було прийнято ще одне кардинальне рішення, про яке ректор М.М. Цитович повідомив правління Товариства за тиждень: «Обговоривши питання щодо перебування звіринцю у ботанічному саду, Правління Університету знайшло його небажаним, тому що поступове розширення площі, яку він займає, завдає шкоди саду, заважає публіці й позначається шкідливо на рослинності, а тому має честь покірно просити Правління Товариства потурбуватися видаленням звіринцю з ботанічного саду не пізніше осені цього року».

Ситуація вимагала термінових рішень. За роки свого існування зоосад настільки поповнився тваринами, що йому стало тісно на відведеній у ботанічному саду ділянці. Скупчення на невеликій території численної кількості тварин почало турбувати мешканців сусідніх будинків, а також публіку, що гуляла у Ботанічному саду. 16 травня 1912 року Київська міська дума ухвалила відвести під зоопарк землі по Брест-Литовському шосе (нині це пр. Перемоги), навпроти корпусу Політехнічного інституту. Однак дотриматися термінів переведення тварин на відведене нове місце не мало реальної можливості. Правління Університету Св. Володимира, відповідно до свого попереднього рішення, знайшло можливим відкласти перебування звіринцю у ботанічному саду до 1 вересня 1912 року, а потім і до весни наступного року. У квітні 1914 року Зоологічний сад Київського Товариства любителів природи відкрився для відвідувачів. На великій території було змонтовано просторі загороді для тварин, очікувалися нові колекції з інших зоопарків, перевозилися тварини і птахи, які ще залишалися у приміщеннях на території Ботанічного саду.

У 2019 році співробітники Київського Зоопарку в особі Генерального директора К.В. Трантіна щиро і сердечно привітали колектив Ботанічного саду зі славним 180-річним Ювілеєм і відмітили роль Ботанічного саду в історії створення Київського Зоопарку.

Використано матеріали: Ковалинський В.В. Київські мініатюри. Книга восьма. – К.: Купола. 2009

Відділ еколого-освітньої роботи
к.б.н., ст.н.с. В.В. Нікітіна, к.б.н. Н.М. Белемець

 

 



Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader