НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Останні новини

Livistona australis

У Ботанічному саду ім. акад. О.В. Фоміна у великій субтропічній оранжереї вже сорок перший рік поспіль квітує пальма Лівістона південна (Livistona australis).

Рід Лівістона (Livistona), у якому налічується 36 видів, належить до родини Пальмові (Аrecaceae). Названо рід на честь шотландського ботаніка Патріка Мюррея, лорда Лівістонського. Батьківщина Лівістони південної - східне узбережжя Австралії. Також цей вид зустрічається у Південно-Східній Азії та на оcтровах Малайського архіпелагу. Зростає пальма у субтропічних вологих лісах, прибережних заростях чагарників, часто в евкаліптових лісах на висоті до 1000 м над рівнем моря. Найпівденніша популяція Лівістони південної знаходиться в евкаліптовому лісі поблизу міста Сідней. У природних умовах рослина досягає 25 м заввишки, до 0,5 м у діаметрі. Види роду Livistona є широко відомими декоративними рослинами.

У Ботанічному саду ім. акад. О.В. Фоміна Лівістона південна є найстарішою пальмою в колекції і надає неповторного колориту експозиції субтропічної флори Австралії. Вік її понад 200 років, висота майже 30 м. До Києва пальму перевезли з ботанічного саду Кременецького ліцею в 1847 році і потім тимчасово утримували в оранжереях «Дворцового саду». Через два роки, після закінчення будівництва оранжерей у ботанічному саду Київського університету, пальма отримала своє постійне місце.

У 1979 році, після останньої реконструкції центральної оранжереї, Лівістона південна вперше зацвіла і з того часу щороку зацвітає під Новий рік. Під час цвітіння на її верхівці з'являється 12-18 суцвіть близько 1,5 м завдовжки. У кожному суцвітті зібрано понад дві тисячі дрібних жовтих квіток. Суцвіття пазушне, розгалужене, у суцвітті спочатку розкриваються чоловічі квітки, а потім жіночі, тому плодоношення нашої пальми в умовах оранжереї не відбувається.

У світовому масштабі фіторізноманіття нині перебуває під серйозною загрозою через низку чинників, зокрема лісові пожежі, які відбуваються практично щорічно в Австралії, завдають непоправної шкоди своєрідній австралійській рослинності, яка формувалася тривалий період. Колекції тропічних і субтропічних рослин у ботанічних садах помірної зони є важливим способом збереження генетичних ресурсів, на основі яких, при необхідності, можна проводити роботи по репатріації видів.

Куратор центральної тропічної оранжереї
Т.В. Коломієць, к.б.н.

 

Запрошуємо усіх бажаючих до Ботанічного саду ім. акад. О.В. Фоміна!

Наші контакти: тел. 234-60-56

 



Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader