НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ЦЕНТР "ІНСТИТУТ БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИНИ"

Останні новини

127 квітня 2023 року кафедра біомедицини Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка провела чергове засідання Студентського наукового гуртка ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА.

Цього разу було особливо приємно слухати доповідь від доповідачки Тетяни ЖУРЕНКО, яка є випускницею ОПП «Лабораторна діагностика» (бакалавр) та на цей час здобуває магістерський рівень в ННЦ «Інститут біології та медицини» та працює медичним лаборантом центру неонатального скринінгу НДЛС “Охматдит".

Тема зустрічі «Неонатальний скринінг в Україні».

В доповіді було розглянуто питання використання неонатального скринінгу та його зміни за останній рік в Україні. Неонатальний скринінг застосовують для обстеження новонароджених з метою виявлення генетичних і вроджених патологій розвитку. Для ефективного лікування дитини важливо провести діагностику та виявлення більшості рідкісних хвороб протягом перших 10 днів життя малюка. На сьогодні в Україні усі новонароджені безоплатно перевіряються на 21 спадкову хворобу, проте МОЗ планує розширювати програму неонатального скринінгу новонароджених, оскільки у країнах ЄС новонароджених перевіряють вже на 40 орфанних захворювань, а в США – більше ніж на 60. Нещодавно до переліку було додано захворювання, які можна вилікувати на ранньому етапі життя дитини, такі як біотинідазна недостатність та галактоземія, тяжкий комбінований імунодефіцит та спінальна м’язова атрофія. З 2022 року було розширено перелік технологій досліджень. Якщо раніше використовували тільки імуноферментний аналіз, то на даний момент додали ще аналіз за допомогою тандемної мас-спектрометрії та полімеразної ланцюгової реакції.

Окремо було висвітлено питання оптимізації швидкості доставки біоматеріалу та отримання результатів скринінгу. Використання експрес-пошти для доставки біоматеріалу надало змогу значно пришвидшити отримання зразків, а перехід з паперового реєстру до електронної системи охорони здоров’я дав змогу лікарям дізнаватися про позитивні результати пацієнтів наступного дня після проведення досліджень. Не дивлячись на війну в нашій країні, питанню неонатального скринінгу приділяється значна увага, оскільки здоров’я дітей – є запорукою здорової нації!

На зустрічі були присутні студенти різних курсів та програм підготовки, науковці та викладачі різних кафедр Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини». В умовах дефіциту професійного спілкування під час війни та змішаного навчання зустрічі на науковому гуртку Лабораторна діагностика вже традиційно стали з одного боку дружніми, а з іншого – пізнавальними та професійними.

Дякуємо доповідачу за цікаву професійну доповідь та всім присутнім за зацікавленість і приємне спілкування!
Стежте за анонсом роботи гуртка на сторінці нашого сайту та у профілі гуртка в До наступних зустрічей! З нами буде цікаво!

 

За матеріалами доповідача та
кафедри біомедицини
ННЦ «Інститут біології та медицини»

Наші контакти

Ми знаходимось за адресою:
Україна, 03022, м. Київ-022,
проспект Академіка Глушкова 2
Станція метро Виставковий центр

Приймальня директора:
Кімната №307
E-mail: biomed@knu.ua
Телефон/Факс: +38044 521-35-98

Гаряча лінія:
E-mail: knu.ibm.questions@gmail.com
Telegram: http://surl.li/emhtd

Поштова та юридична адреса:
Україна, 01601, місто Київ-601,
вул. Володимирська, 64/13
ННЦ "Інститут біології та медицини"

Надіслати повідомлення

Повідомити про помилку

Якщо ви помітили помилку на сторінці, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

loader